Paradižnik dobro speremo in odrežemo vrhove, tako da jim ustvarimo majhne klobuke. Z žlico previdno odstranimo semena in notranjo kašo, brez da bi paradižnike »zlomili«.
Izdolbeno vsebino paradižnika zmeljemo in precedimo, da se znebimo semen. Začinimo s soljo in poprom, dodamo 3 žlici olivnega olja Basso, kapre, origano, peteršilj in česen.
Pod hladno vodo speremo riž 3 zrna Gallo in ga v paradižnikovi zmesi namakamo vsaj 1 uro.
Olupimo jajčevec in ga po dolžini narežemo na 1 cm rezine, ki jih razporedimo po pekaču, ki smo ga obložili s peki papirjem. Začinimo s soljo in poprom.
Po 1 uri naj bi zrna vpila vso okusno paradižnikovo tekočino. Če je ne, naj se namakajo še nekaj časa. Nato z njimi skoraj do vrha nadevajmo paradižnik
Pokrijmo s klobučki in jih položimo na narezane jajčevce. Pokapljamo z ekstra deviškim oljčnim oljem Sabino Basso in po paradižniku potresimo nekaj dodatne soli. Pečemo pri 155°C približno 35-40 minut, da se dobro spečejo.
Preverite, če so zrna kuhana. Na tej točki bi morali paradižniki že prekipevati od napihnjenih zrn, ki morajo biti na sredini mehka in vlažna a še vedno »al dente«. Vrh mora biti zapečen ter nekoliko hrustljav.
Okrasimo s svežimi listi bazilike, sesekljanim peteršiljem in zaključimo s pridihom ekstra deviškega oljčnega olja. Postrežemo v pekaču.
Kuharjevi nasveti: Ne pozabimo peči paradižnika na nečem kot so jajčevci ali krompir, kar bo absorbiralo okusne sokove.