Receptarnica

Paradižnik, polnjen z rižem

Le redko katero zelenjavo bi lahko označili za bolj italijansko kot je to paradižnik in le malokatera začimba nas bolj spomni na Italijo kot je to bazilika. Če paradižnik napolnimo z odličnimi riževimi zrni ter dodamo zelišča in zelenjavo pa je vse skupaj ena čudovita simfonija okusov.
  • 4 okrogli paradižniki
  • 200 g Riso Gallo 3 zrna
  • 1 črni jajčevec
  • 1 majhen šopek peteršilja
  • Nekaj listov sveže bazilike
  • 1 čajna žlička posušenega origana
  • 1 čajna žlička sesekljanih kaper
  • 4 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
  • 1 strok česna
  • Sol in poper po okusu

Paradižnik dobro speremo in odrežemo vrhove, tako da jim ustvarimo majhne klobuke. Z žlico previdno odstranimo semena in notranjo kašo, brez da bi paradižnike »zlomili«.

Izdolbeno vsebino paradižnika zmeljemo in precedimo, da se znebimo semen. Začinimo s soljo in poprom, dodamo 3 žlici olivnega olja Basso, kapre, origano, peteršilj in česen. 

Pod hladno vodo speremo riž 3 zrna Gallo in ga v paradižnikovi zmesi namakamo vsaj 1 uro.

Olupimo jajčevec in ga po dolžini narežemo na 1 cm rezine, ki jih razporedimo po pekaču, ki smo ga obložili s peki papirjem. Začinimo s soljo in poprom.

Po 1 uri naj bi zrna vpila vso okusno paradižnikovo tekočino. Če je ne, naj se namakajo še nekaj časa. Nato z njimi skoraj do vrha nadevajmo paradižnik

Pokrijmo s klobučki in jih položimo na narezane jajčevce. Pokapljamo z ekstra deviškim oljčnim oljem Sabino Basso in po paradižniku potresimo nekaj dodatne soli. Pečemo pri 155°C približno 35-40 minut, da se dobro spečejo.

Preverite, če so zrna kuhana. Na tej točki bi morali paradižniki že prekipevati od napihnjenih zrn, ki morajo biti na sredini mehka in vlažna a še vedno »al dente«. Vrh mora biti zapečen ter nekoliko hrustljav.

Okrasimo s svežimi listi bazilike, sesekljanim peteršiljem in zaključimo s pridihom ekstra deviškega oljčnega olja. Postrežemo v pekaču.

Kuharjevi nasveti: Ne pozabimo peči paradižnika na nečem kot so jajčevci ali krompir, kar bo absorbiralo okusne sokove. 

Vam je recept všeč? Delite ga s prijatelji.

Share on facebook
Deli na Facebook
Share on twitter
Deli na Twitter
Share on linkedin
Deli na Linkdin
Share on pinterest
Deli na Pinterest

Komentar

Drugi recepti
Žafranova rižota z mesnimi kroglicami in pecorinom
Parmezanova rižota
Provansalski zelenjavni rižev narastek