SKUPINA ELAH DUFOUR NOVI

Elah Dufour Novi je bil ustanovljen leta 1982 na pobudo poslovneža Flavia Repetto, v slaščičarskem sektorju pa ga zastopajo štiri uveljavljene blagovne znamke italijanske industrije: Elah, Dufour, Novi, Baratti&Milano.
novi cokolada

ZGODOVINA

Proizvaja čokolade: Grandi Nocciolati, ekskluzivne Fondentenero in Gran Cru Nero Nero, tradicionalne Gianduja Piemonte, Gianduiotti, Otello praline, Cremo Novi (namaz). Leta 2003 so praznovali 100 let poslovanja.

Proizvaja Mixes for Creme da Tavola (mešanice za kreme), Budini and Dessert (pudinge), Mixes for cakes (mešanice za kolače) in Caramelle Toffé (Toffee karamele). Leta 2019 so praznovali 100 let poslovanja in takrat so tudi lansirali nove proizvode. Elah je tako postal prava »domača slaščičarna« za družine.

Proizvaja Gelatine di Frutta Big Frut Gelée (sadne žele bonbone), Bonbons di cioccolato Carousel (čokoladne bonbone), posebne Morabon slaščice iz sladkega korena ter Selz Soda (sladkarije s citrusi in kolo) in široko paleto polnjenih sladkarij.

Proizvaja tradicionalne piemontske slaščice, kot so: Gianduiotti, Cremini, Cuneesi, BraidesiPraline alla Nocciola Piemonte (čokoladne praline). Proizvaja tudi klasične visoko kvalitetne Baratti karamele ter fine slaščice značilne za Ligurske Apenine: Amaretti Morbidi in Canestrellini (piškoti). Leta 2008 so praznovali 150 let poslovanja.

Leta 2007 je skupina Elah Dufour Novi prejela pomembno evropsko nagrado European Candy Kettle Award za odličnost svojih proizvodov.

Vsi izdelki so narejeni v Italiji v treh tovarnah skupine: Novi L. (Alessandria), Bra (Cuneo) in Sassello (Savona). 

SKUPINSKI ETOS in NESPORNA KAKOVOST

Poslanstvo  skupine je proizvajati visoko kakovost po pošteni ceni ob spoštovanju tradicije. Vse surovine izberejo naravnost pri viru, ob prihodu v tovarne pa jih podrobno nadzorujejo, pa naj bo to: kakav v zrnih, lešniki, mandlji, mleko, sladkor, originalni sadni sokovi ali pa arabski gumi.

Enaka pozornost je namenjena vsem končnim izdelkom. Vedno vemo, kaj smo kupili in da ustreza zahtevanim visokim standardom kakovosti. Vsak kupec ve, da z nakupom izdelka Elah Dufour Novi kupuje zanesljivo kakovost, ki je v celoti zagotovljena v vseh pogledih.

ALI STE VEDELI, DA...

Kakav je glavni junak mitov in legend, ki pripada mezoameriškemu svetu in ga povezuje z božanskim. Maji in Azteki so njegova semena uporabljali za pijače, hrano in kot valuto.

Kakavovo drevo ljubi vroče in vlažno podnebje, tako da ga najdemo v ekvatorialnem pasu, kjer lahko doseže višino 15 metrov. Njegovi cvetovi in posledično plodovi so na deblu in na velikih vejah.

Plodovi, imenovani cabosse, so zelo podobni melonam in njihova barva se lahko razlikuje od zelene do rumene do rdeče, odvisno od sorte; njihova skorja, gosta in odporna, zajema od 30 do 50 semen, imenovanih kakavova zrna, razporejena po vrstah in potopljena v belkasto, sladko celulozo.
Kakavova zrna so podobna velikim mandljem, njihov okus pa se zelo razlikuje od kakava, ki ga poznamo.

Novi kupuje kakav iz oddaljenih držav, kot so Ekvador, Venezuela, Gan, ki je v začetni predelavi svež in dišeč. »Cabosse« ročno odstranijo z  rastline, pripeljejo na zbirališča, kjer ga nato odprejo, njihovo celulozo s semeni pa ločijo od skorje.

Po sušenju in odstranjevanju se kakavova semena spravi v vreče juta in jih odpravi na dolgo pot do tovarne čokolade Novi. Zanimiv podatek: za izdelavo 100 g »cioccolato fondente« potrebujemo približno 80 kakavovih zrn, skoraj 2 »cabosse«!

Proizvodni postopek čokolade Novi poteka v celoti v tovarni in vključuje različne faze.
»Cabosse« se postavi v veliko stiskalnico, ki izboljša in ojača arome kakava, ki se, ko se fino zmelje, spremeni v “tekočino” ali “kakavovo pasto”. Kakavova pasta, ki se pridruži sladkorju in tvori mešanico, ki se najprej prenese v stroj za gnetenje in nato v velike ogrevane posode, imenovane “školjke”.

V fazi konširanja, ki je dolg postopek, čokolada dobi svojo aromo in značilno kremno teksturo. Ko jo vlijemo v kalupe in zapakiramo, bo čokolada postala bogata čokoladna ploščica.

Picture1
Picture2
Picture3
Picture4
Picture5
Picture6

VRSTE ČOKOLADE

Obstaja več vrst čokolade.

Prva izmed njih je grenka čokolada, ki se ponaša z večjo vsebnostjo kakava. Po predpisanih merilih mora čokolada, da bi si prislužila pridevnik srednje grenka (grenko-sladka), vsebovati vsaj 35 % kakavove mase.

Mlečna čokolada vsebuje kakavovo maslo, mleko, sladkor ali druga sladila, ter arome, ki jih dodajamo kakavovi masi.

Bela čokolada vsebuje kakavovo maslo, je pa popolnoma brez nemastnih kakavovih delov. Poleg kakavovega masla vsebuje še sladkor, mlečne dele in arome – zlasti vanilijo. Bela čokolada je najbolj lomljiva vrsta čokolade.

DOBRA ČOKOLADA JE DOBRA ZA VAS

Številne raziskave kažejo, da kvalitetna čokolada (temna čokolada s kakavovim deležem približno 70 % ali več) ne škoduje našemu zdravju temveč nanj celo pozitivno vpliva.

Tako so do sedaj strokovnjaki ugotovili, da je čokolada dobra za srce, cirkulacijo in možgane. Nekatere raziskave pa predpostavljajo, da naj bi bila koristna tudi pri večjih zdravstvenih izzivih kot so avtizem, debelost in sladkorna bolezen.

ZAKAJ JE ČOKOLADA KORISTNA?

Dobra je za srce in cirkulacijo

Nedavna študija je pokazala, da temna čokolada pozitivno vpliva na obnavljanje prožnosti arterij ter hkrati preprečuje lepljenje belih krvnih telesc na stene krvnih žil. Oboje je pogost vzrok zamašitve arterij.

Zmanjšuje možnost kapi

Finski znanstveniki so v raziskavi, ki je bila izvedena na moški populaciji, ugotovili, da je uživanje čokolade zmanjšalo možnost možganske kapi za povprečno 17 %.

Bogata je z minerali

Temna čokolada je polna koristnih mineralov kot so kalij, cink in selen. 100 gramska čokolada (s 70 % deležem kakava ali več) tako zadovolji 67 % človekovih dnevnih potreb po železu.

Zmanjšuje holesterol

Raziskave so pokazale, da uživanje kakava znižuje raven slabega holesterola (LDL) in zvišuje raven dobrega holesterola (HDL) ter posledično zmanjšuje tveganje za bolezni srca in ožilja.

Dobra je za vašo kožo

Flavonoli, ki so v temni čokoladi, ščitijo vašo kožo pred sončnimi opeklinami. Seveda pa to ne pomeni, da lahko pozabite na kremo za sončenje.

Pomaga pri izgubi telesne teže

Morda se sliši protislovno, vendar je lahko čokolada tudi učinkovit pripomoček pri izgubi telesne teže. Glede na ugotovitve nevro-znanstvenika Willa Clowerja, bo majhen košček kvalitetne temne čokolade, ki ga stopite na jeziku 20 minut pred obrokom, v možganih aktiviral hormonsko reakcijo, ki bo telesu sporočila, da je sito in posledično boste pojedli manj. Obrok zaključen z manjšim koščkom kvalitetne temne čokolade pa naj bi pomagal zmanjšati potrebo po prigrizkih med glavnimi obroki.

Dobra je za matere in dojenčke

Finska študija je pokazala, da čokolada zmanjšuje stres pri nosečnicah in da se dojenčki mater, ki redno uživajo čokolado, nasmehnejo pogosteje kot dojenčki staršev, ki ne uživajo čokolade.

Lahko prepreči sladkorno bolezen

Še ena presenetljiva, vendar resnična trditev. Kakav namreč izboljša občutljivost na inzulin, zato lahko temna čokolada (v zmernih količinah) zakasni ali prepreči nastanek sladkorne bolezni.

Pozitivno vpliva na možgane

Flavonoli, ki jih vsebuje čokolada, naj bi zmanjšali izgubo spomina pri starostnikih. Protivnetne lastnosti temne čokolade pa so koristne pri zdravljenju možganskih poškodb, kot je pretres možganov.

Izboljša vaše počutje

Čokolada vsebuje kemijsko spojino imenovano fenetilamin. To je spojina, ki nastaja v naših možganih kadar smo zaljubljeni in vpliva na sproščanje endorfina – hormona sreče.