Receptarnica

Koromačeva rižota z dimljenim lososom, limono in vodko

Ko se koromač sreča s pridihom Skandinavije ter ga oplemeniti sočna italijanska limona ter malo ruske ostrine nastane vrhunski gurmanski spektakel. Če še niste je nujno, da se preizkusite v tem artističnem podvigu.
  • 1 velika glava koromača
  • 75g masla
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 čebula olupljena in drobno sesekljana
  • 275 g Riža Gallo Carnaroli
  • 100 ml vodke
  • 1 liter piščančje jušne osnove (ali zelenjave)
  •  50g sveže naribanega parmezana
  • 75 g kakovostnega sesekljanega dimljenega lososa
  • Sok in lupina 1 limone
  • Morska sol
  • sveže mlet črni poper

Jušno osnovo (lahko jo nadomestimo z vodo in kocko) zavremo v ponvi in jo nato pustimo da vre na zmernem ognju. 

Koromač olupimo, razpolovimo in odstranimo olesenela sredinska jedra, nato pa ga narežemo na 1 cm velike kocke. 
 
V ponvi segrejemo oljčno olje Basso in 25 g masla, dodamo čebulo in koromač ter na srednje močnem ognju kuhamo 4-5 minut, da se zelenjava zmehča.
 
Dodamo riž Carnaroli, zmešamo z zelenjavo in med mešanjem kuhamo približno 2 minuti.
 
Dodamo vodko in kuhamo še 2 minuti, oziroma dokler se popolnoma ne absorbira. Dodamo zajemalko vroče jušne osnove in mešamo dokler se ne vpije. Nadaljujemo z dodajanjem jušne osnove, eno zajemalko naenkrat, ter mešamo da riž absorbira tekočino, predno dodamo naslednjega.
 
Po 18-20 minutah preverimo, ali je riž kuhan. “Al dente” riž mora biti nežen, vendar s trdim ugrizom v sredini in kremasto vlažno konsistenco.
 
Ponev odstavimo z ognja, dodajmo parmezan, preostalo maslo, dimljeni losos ter sok in lupinico limone ter dobro premešajmo.
 
Rižoto pokrijemo s pokrovom, nato jo pustimo eno minuto, preden jo postrežemo.

Vam je recept všeč? Delite ga s prijatelji.

Share on facebook
Deli na Facebook
Share on twitter
Deli na Twitter
Share on linkedin
Deli na Linkdin
Share on pinterest
Deli na Pinterest

Komentar

Drugi recepti
Žafranova rižota z mesnimi kroglicami in pecorinom
Parmezanova rižota
Provansalski zelenjavni rižev narastek