Jušno osnovo (lahko jo nadomestimo z vodo in kocko) zavremo v ponvi in jo nato pustimo da vre na zmernem ognju.
Koromač olupimo, razpolovimo in odstranimo olesenela sredinska jedra, nato pa ga narežemo na 1 cm velike kocke.
V ponvi segrejemo oljčno olje Basso in 25 g masla, dodamo čebulo in koromač ter na srednje močnem ognju kuhamo 4-5 minut, da se zelenjava zmehča.
Dodamo riž Carnaroli, zmešamo z zelenjavo in med mešanjem kuhamo približno 2 minuti.
Dodamo vodko in kuhamo še 2 minuti, oziroma dokler se popolnoma ne absorbira. Dodamo zajemalko vroče jušne osnove in mešamo dokler se ne vpije. Nadaljujemo z dodajanjem jušne osnove, eno zajemalko naenkrat, ter mešamo da riž absorbira tekočino, predno dodamo naslednjega.
Po 18-20 minutah preverimo, ali je riž kuhan. “Al dente” riž mora biti nežen, vendar s trdim ugrizom v sredini in kremasto vlažno konsistenco.
Ponev odstavimo z ognja, dodajmo parmezan, preostalo maslo, dimljeni losos ter sok in lupinico limone ter dobro premešajmo.
Rižoto pokrijemo s pokrovom, nato jo pustimo eno minuto, preden jo postrežemo.