Dobra je za srce in cirkulacijo
Nedavna študija je pokazala, da temna čokolada pozitivno vpliva na obnavljanje prožnosti arterij ter hkrati preprečuje lepljenje belih krvnih telesc na stene krvnih žil. Oboje je pogost vzrok zamašitve arterij.
Zmanjšuje možnost kapi
Finski znanstveniki so v raziskavi, ki je bila izvedena na moški populaciji, ugotovili, da je uživanje čokolade zmanjšalo možnost možganske kapi za povprečno 17 %.
Bogata je z minerali
Temna čokolada je polna koristnih mineralov kot so kalij, cink in selen. 100 gramska čokolada (s 70 % deležem kakava ali več) tako zadovolji 67 % človekovih dnevnih potreb po železu.
Zmanjšuje holesterol
Raziskave so pokazale, da uživanje kakava znižuje raven slabega holesterola (LDL) in zvišuje raven dobrega holesterola (HDL) ter posledično zmanjšuje tveganje za bolezni srca in ožilja.
Dobra je za vašo kožo
Flavonoli, ki so v temni čokoladi, ščitijo vašo kožo pred sončnimi opeklinami. Seveda pa to ne pomeni, da lahko pozabite na kremo za sončenje.
Pomaga pri izgubi telesne teže
Morda se sliši protislovno, vendar je lahko čokolada tudi učinkovit pripomoček pri izgubi telesne teže. Glede na ugotovitve nevro-znanstvenika Willa Clowerja, bo majhen košček kvalitetne temne čokolade, ki ga stopite na jeziku 20 minut pred obrokom, v možganih aktiviral hormonsko reakcijo, ki bo telesu sporočila, da je sito in posledično boste pojedli manj. Obrok zaključen z manjšim koščkom kvalitetne temne čokolade pa naj bi pomagal zmanjšati potrebo po prigrizkih med glavnimi obroki.
Dobra je za matere in dojenčke
Finska študija je pokazala, da čokolada zmanjšuje stres pri nosečnicah in da se dojenčki mater, ki redno uživajo čokolado, nasmehnejo pogosteje kot dojenčki staršev, ki ne uživajo čokolade.
Lahko prepreči sladkorno bolezen
Še ena presenetljiva, vendar resnična trditev. Kakav namreč izboljša občutljivost na inzulin, zato lahko temna čokolada (v zmernih količinah) zakasni ali prepreči nastanek sladkorne bolezni.
Pozitivno vpliva na možgane
Flavonoli, ki jih vsebuje čokolada, naj bi zmanjšali izgubo spomina pri starostnikih. Protivnetne lastnosti temne čokolade pa so koristne pri zdravljenju možganskih poškodb, kot je pretres možganov.
Izboljša vaše počutje
Čokolada vsebuje kemijsko spojino imenovano fenetilamin. To je spojina, ki nastaja v naših možganih kadar smo zaljubljeni in vpliva na sproščanje endorfina – hormona sreče.